Grøn hverdag

Moussaka

Moussaka

0 Comments

Plantebaseret moussaka.

Moussaka er en lækker og meget traditionel græsk ret, og dette er min plantebaserede version. Den er fyldt med grøntsager og varme krydderier. Saucen er baseret på linser i stedet for kød, så den mætter godt. I en plantebaseret moussaka er det champignon, aubergine og alle krydderierne, der giver retten en fantastisk smag. Faktisk tror jeg slet ikke, du vil savne, at der er kød i. Så denne moussaka med masser af grøntsager og god smag er bestemt værd at prøve! Det er i alt fald en sikker vinder hjemme hos os både for de unge og de ældre.

Opskrift

Moussaka

Antal: 6 pers.

Ingredienser

  • Moussaka:
  • 4 spsk. olivenolie
  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • 4 kartofler
  • 1 løg
  • 200 gr. brune champignon (eller hvide)
  • 4 fed hvidløg
  • 40 gr. tomatkoncentrat
  • 1 ds. flåede hakkede tomater
  • 100 gr. røde linser
  • 1 dl. vand
  • 2 tsk. timian
  • 1/2 tsk. kanel
  • 1/2 tsk. stødt nellike
  • 2 tsk. farin (eller sukker)
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • 1 tsk. salt
  • Bechamel sauce:
  • 50 gr. oliven olie
  • 100 gr. hvedemel
  • 7,5 dl. plantemælk (jeg har brugt soja)
  • 1 lauerbærblad
  • 1/2 tsk. stødt muskatnød
  • 1 tsk. salt

Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne og rengør squash og aubergine. Skær grøntsagerne i tykke skiver (0,5-0,75 mm)
  • Kom en smule olivenolie i bunden af ​​et ovnfast fad (ca. 33 * 23 cm) og læg kartoflerne deri. Læg aubergine og squashskiverne i et enkelt lag på en el. 2 andre bageplader, pensl med lidt olie og drys med en smule timian. Bag kartofler og aubergine og squash i 20 minutter ved 200 dg. med varmluft.
  • Begynd imens at lave saucen. Opvarm 2 spsk. olie i en stor gryde og sauter løg og champignon ved middelhøj varme i 5 minutter eller indtil væden er fordampet. Tilsæt hvidløg og tomatpure og svits i yderligere et par minutter, hvorefter varmen reduceres til medium.
  • Rør linser, hakkede tomater, timian, kanel, nelliker og bouillonterning i. Tilsæt vandet, og lad det simre i ca. 15 minutter.
  • Imens saucen simre laver du bechamelsaucen. Hæld olien i en mellemstor gryde og varm op ved middel varme i et minut, før du tilsætter melet. Lad olien opsuge melet under omrøring. Tilsæt mælken lidt efter lidt under stadig omrøring. Bechamelsaucen er færdig, når den begynder at boble. Den skal være ret tyk.
  • Når kartofler, squash og aubergine er bagt færdig, tages de ud af ovnen og auberginen og squash'en lægges ovenpå kartoflerne. Læg derefter saucen og afslut med at lægge bechamelsaucen øverst, så den dækker hele moussaka'en. Bages moussaka'en i ovnen i yderligere 30 minutter v. 200 gr., denne gang uden varmluft.
  • Server moussaka'en med tzatziki, brød og evt. en tomatsalat.
  • Moussaka kan holde sig på køl i 3-4 dage, og den kan fryses.
  • Næringsindholdpr. 100 gr. uden tilbehør.
    Energi: 338 kj. Kulhydrat: 8 gr. Fedt: 3,7 gr. Protein: 2,8 gr. Fibre: 1,9 gr.

Græsk lasagne.

Moussaka er grækernes svar på lasagne. I stedet for pasta er lagene i moussaka bygget op af aubergine, kartofler og i denne opskrift også squash. Traditionelt set er grøntsagerne kogt i olie, men jeg har i stedet valgt at forbage kartofler, aubergine og squash i ovnen, hvilke gør moussaka’en noget sundere. Bechamelsaucen har jeg lavet af plantebaseret mælk og uden æg. Men du kan kan sagtens lave bechamelsaucen på almindelig mælk og endda drysse ost på toppen, hvis du ønsker det. Server gerne tzatziki og grøn salat til din plantebaserede moussaka. Det er heller ikke så ringe at få et stykke hjemmebagt brød til. Du kan f.eks. bruge denne brødopskrift til at lave et fladt brød, som du smører med olivenolie og rosmarin inden du bager det.

God fornøjelse


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *