Grøn hverdag

Chili sin carne

Chili sin carne

Chili uden kød.

Chili sin carne er for hele familien, og indeholder i modsætning til chili con carne ikke kød. Tilgengæld er den fuld af gode grøntsager, kidneybønner og krydderier. Den er let at lave, og smager næsten endnu bedre dagen efter. Det er en af de retter mange mennesker lige skal vænne sig lidt til, fordi den indeholder de lidt større kidneybønner. Men man kan jo altid lokke de små med, at der altså er chokolade i aftensmaden. Så når man lige har vænnet sig til bønnerne, så er det en fantastisk ret.

Opskrift

Chili sin carne.

Antal: 6 pers.

Ingredienser

  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 stort løg i tern
  • 3 fed hvidløg finthakket
  • 1 mild chili (eller 1-2 tsk. chilipulver) uden kerner
  • 2 gulerødder i små tern, eller revet
  • 2 stilke blegselleri finthakket
  • 70 gr. tomatkoncentrat
  • 1 aubergine i små tern, eller revet
  • 2 tsk. spidskommen
  • 1/2 tsk. stødt koriander
  • 1/4 tsk. kanel
  • 1 tsk paprika
  • 1/2 tsk. røget paprika (kan udelades)
  • 1 tsk. salt
  • 2 ds. kidneybønner incl. væske
  • 1 ds. flåede hakkede tomater
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • 1 dl. vand
  • 1 spsk. farin (el. sukker)
  • 20 gr. mørk chokolade 85%
  • juice af 1/2 lime
  • peber

Sådan gør du

  • Varm olien op i en stor gryde. Sauter løg, hvidløg, chili, gulerødder og selleri ved middelhøj varme, indtil løgene er klare.
  • Tilsæt aubergine, krydderier, salt og tomatkoncentrat og sauter yderligere nogle minutter.
  • Tilsæt vand, bouillonterning, kidneybønner og flåede tomater og lad retten simre i mindst 30 minutter ved lav varme.
  • Smag retten til med chokolade, limejuice og evt. mere salt, peber eller chili.
  • Server med parboiled ris, creme fraiche (plantebaseret el. almindelig) og evt. lidt groft brød.
  • Chili sin carne kan holde 3-4 dage i køleskab, og den kan også fryses.
  • Næringsindhold pr. 100 gr. uden tilbehør.
    Energi: 243 kj. Kulhydrat: 6,5 gr. Fedt: 1,3 gr. Protein: 2,6 gr. Fibre: 3,3 gr.
Chili sin carne
Chili sin carne med majs, rød peber og guacamole.

Chili sin carne er taknemmelig.

Du kan nemlig sagtens bruge andre grøntsager end dem jeg har foreslået. Det kunne være majs, rød peberfrugt eller kartofler. Så kig i dit køleskab, om der skulle være rester, som trænger til at blive brugt. Retten kan også laves med andre bønner, f.eks. er sorte bønner noget mindre og måske knap så udfordrende. Du kan skrue op for krydderierne, hvis dine børn er større. Andre toppings er også lækre så som guacamole, eller blot avocado i skiver og forårsløg. Et andet hit er at servere nogle nachos til, de knaser og gør retten mere sjov for de mindste.

God fornøjelse