Grøn hverdag

Vikingegryde.

Vikingegryde.

0 Comments

Familievenlig gryderet.

Vikingegryde er en sammenkogt ret, der er perfekt hverdagsmad. Denne opskrift er en variation uden kød, hvor vikingsgryden i stedet er lavet med grønne linser og et plantebaseret alternativ til kylling. Vikingegryde er velegnet til at lave over bål i haven, og det er sikkert herfra, den har fået sit navn. Jeg har nu bare lavet den på mit komfur, og det er der jo ikke meget viking over, men det smager stadig fantastisk. Du kan servere retten med ris eller kartoffelmos. I institutionen serverer jeg vikingegryde med ris, da børnene af en eller anden grund er lidt kartoffelforskrækkede, med mindre der er tale om ovnbagte kartoffelbåde. Jeg synes dog selv, det tager retten til nye højder, hvis den serveres med kartoffelmos. Det er en klar vinder med hjemme hos os.

Opskrift

Antal: 4 pers.

Ingredienser

  • 2 spsk. olivenolie
  • 4 tsk. karry
  • 1 stort løg
  • 4 fed hvidløg
  • 250 gr. champignon, gerne brune.
  • 200 gr. plantebaseret alternativ til kylling eller veggiefars
  • 1 ds. grønne linser inkl. væske
  • 1 dl. vand
  • 1 ds. flåede, hakkede tomater
  • 2 stk. grøntsagsbouillonterning
  • 1 tsk. paprika
  • 1/2 tsk. røget paprika
  • 250 gr. majs
  • 2 dl. plantebaseret fløde el. almindelig fløde
  • 1/2-1 tsk. salt og lidt peber

Sådan gør du

  • Varm olien op i en gryde, og rist karryen af lidt. Sauter champignon, løg og hvidløg i 5-10 minutter ved middelhøj varme. Afhængig af hvilke champignoner du bruger, og hvor gamle de er, kan du få brug for en lille sjat vand, så det ikke brænder fast.
  • Tilsæt pipfri eller anden plantebaseret alternativ og svits med i nogle minutter.
    (Det tager lidt længere med veggiefars.)
  • Tilsæt linser inkl. væske, tomat, krydderier og bouillonterning, og lad retten simre ved middel varme i 20 minutter. (Hvis du undrer dig, så er den væske, der er i dåsen med linser, med til at gøre retten mere cremet.)
  • Til sidst tilsættes majs og plantefløde og det simrer med i yderligere 10 minutter, men det må ikke koge. Smag til med salt og peber.
  • Server retten med parboiled ris eller kartoffelmos. Du kan også servere grøntsager efter eget valg til.
    Retten holder 3-4 dage i køleskab og kan fryses.
  • Næringsindhold pr. 100 gr. uden tilbehør.
    Energi: 515 kj. Kulhydrat: 11,4 gr. Fedt: 4,7 gr. Protein: 7,5 gr. fibre: 3,4 gr.
Opskrift plantebaseret vikingegryde.
Plantebaseret vikingegryde lavet med veggifars og serveret med kartoffelmos.

Vikingegryde med plantebaserede køderstatninger.

Plantebaserede produkter der kan bruges til at erstatte kød og mælkeprodukter.

Der er mange variationer af vikingegryde på nettet, og de fleste af dem indeholder en eller flere typer kød og pølser. Du kan dog også prøve nogle af de plantebaserede kødalternativer, der er kommet på markedet. I institutionen bruger jeg Plant Mate, som udelukkende er lavet af ærteprotein og dermed uden nogen form for tilsætningsstoffer. Jeg har set, at de har haft Plant Mate i Bilka, men jeg ved ikke, om det er fast sortiment endnu. Plant Mate er helt tørt og skal i blød 15 minutter før det bruges til madlavning. Hvis du vil vide mere om Plant Mate så klik her. Når jeg laver retten derhjemme, så bruger jeg ofte ‘Pipfri’ fra Naturli’, som jeg kan købe i bl.a Rema. Du kan også bruge andre plantebaserede alternativer så som pølser eller veggiefars. Det er lidt mere bøvlet at bruge veggiefars, men det er bestemt besværet værd. Hvis du ikke ønsker at bruge alternativer til kød, så kan du selvfølgelig også bruge flere linser eller andre bønner. Jeg bruge tørrede grønne linser når jeg laver retten i institutionen, men så fordamper jeg dem i ovnen. Det synes jeg er lidt omstændeligt for en hurtig aftensmad hjemme hos en selv, derfor har jeg valgt at lave denne opskrift med linser på dåse.

God fornøjelse


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *