Grøn hverdag

Shepherd’s pie.

Shepherd’s pie.

0 Comments

Traditionel engelsk ret i en plantebaseret udgave.

Hyrdedrengens tærte er en meget traditionel engelsk ret. Det er et lag sovs, der bliver bagt i ovnen med et låg af kartoffelmos. I denne version af shepherd’s pie er sovsen udelukkende lavet på smagsfulde grøntsager og grønne linser. Kartoffelmos smager dejligt, men bagt kartoffelmos smager bare endnu bedre. Retten er lidt mere tidskrævende, end de fleste af de andre retter du finder her på bloggen. Til gengæld er det en stor portion, så der er enten til en dag senere på ugen, eller til at putte halvdelen i fryseren. Så har du hurtig aftensmad mad en anden dag.

Opskrift

Shepherd’s pie

Antal: 4 pers.

Ingredienser

  • Kartoffelmos:
  • 1500 gr. kartofler
  • 50 gr. olivenolie
  • 1 1/2 dl. plante el. alm. mælk Du kan også bruge noget af det vand kartoflerne har kogt i.
  • 1 tsk. salt og lidt peber
  • Shepherd's sovs:
  • 2 spsk. oliven olie
  • 1 løg hakket
  • 4 fed hvidløg fint hakket
  • 2 gulerødder revet
  • 3 stilke blegselleri revet
  • 350 gr. champignon fint hakket
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 1 tsk. timian
  • 1 tsk. rosmarin
  • 50 gr. soltørrede tomater i olie fint hakkede
  • 2 spsk. balsamico eddike
  • 2 spsk. rødvin (kan undlades)
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • 2 ds. grønne linser inkl. væske
  • 1 tsk. salt og lidt peber
  • Topping:
  • 30 gr. rasp
  • 1 spsk. olivenolie
  • evt. lidt fintrevet citronskal

Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne og kog dem i usaltet vand i 20 minutter, eller indtil de er møre. Tilsæt olie og mælk og mos kartoflerne, smag til med salt og peber. Sæt til side.
  • Forbered alle grøntsagerne og hak/riv dem. Hvis du har en food processor kan den med fordel bruges med fordel.
  • Varm olien op i en stor gryde, tilsæt krydderier og løg, hvidløg, gulerod og selleri. Svits det i 5-10 minutter ved middel varme.
  • Tilsæt champignon, bouillonterning og soltørrede tomater sammen med eddiken. Lad det svitse med ved middel varme i yderliger 5-10 minutter inden du tilsætter rødvin og linser inklusiv den væske de er i. Lad det simre ved svag varme i 10 minutter. Smag til med salt og peber.
  • Put sovsen i et ovnfast fad ca. 25 x 30 cm. Dæk saucen med kartoffelmosen. Bland rasp og olie (og evt. lidt revet citronskal), og drys det over kartoffelmosen.
  • Sæt retten i kold ovn på 200 gr. i 20-30 minutter, indtil raspen er gylden og tærten bobler i siderne.
  • Server din shepherds pie med grøntsager, en salat eller en skive brød.
    Retten holder 3-4 dage i køleskab, og kan fryses.
  • Næringsindhold pr. 100 gr. uden tilbehør:
    Energi: 387 kj. Kulhydrat: 12,2 gr. Fedt: 3,1 gr. Protein: 2,7 gr. Fibre: 1,2 gr.
Shepherd’s pie har et låg af lækker bagt kartoffelmos.

Med eller uden tilbehør.

Du behøver ikke servere noget til din shepherd’s pie, den fungerer fint i sig selv. Hvis du synes den bliver lidt for tung, kan du servere grønt til. I det traditionelle engelske køkken servere man ofte dampede, stegte elle bagte grøntsager til. Når du nu alligevel har ovnen tændt, giver det god mening samtidig at bage nogle grøntsager. Det kunne f.eks. være nogle rodfrugter. Du kan også vælge at lave en frisk salat til, prøv f.eks. en sprød grønkålssalat.

God fornøjelse


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *