Grøn hverdag

Svensk pølseret.

Svensk pølseret.

0 Comments

Dejlig nem og børnevenlig ret.

Svensk pølseret er et sikkert hit blandt børnene, store som små. Denne gryderet er super let at lave, og er en god hverdagsret. Det er også en af de retter, der er virkelig let at lave plantebaseret, da der er kommet mange gode alternative produkter til både kød, mælk og fløde. De kan også efterhånden købes i de fleste supermarkeder. Denne opskrift er en plantebaseret udgave, men du kan selvfølgelig godt bruge almindelige wienerpølser, mælk og fløde. I mit dage arbejde i daginstitutionen har jeg mange hensyn at tage. Derfor er den udgave børnene i Kompasset er vant til lavet med kyllinge-wienerpølser, sojamælk og havrefløde. Da jeg også skal sørge for, at retten skal kunne spises af de helt små, er både pølserne og grøntsagerne i mine retter altid i ret små stykker. Hvor tyk sovsen bliver afhænger lidt af hvor melede kartoflerne er.

Opskrift

Svensk pølseret

Antal: 4 pers.

Ingredienser

  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 stort løg i tern
  • 1 fed hvidløg finthakket
  • 1 stor ds. tomatkoncentrat 140 gr.
  • 1 tsk. paprika
  • 1 tsk. røget paprika
  • 1000 gr. forkogte kartofler i små tern
  • 250 gr. forkogte gulerødder i små tern
  • 200 gr. plantebaserede pølser el. alm. wienerpølser i tynde skiver
  • 3 dl. sojamælk el. alm.
  • 1 dl. vand
  • 2 dl. plantebaseret fløde el. alm.
  • 1 tsk. salt
  • lidt peber

Sådan gør du

  • Skræl kartofler og gulerødder, og halver dem. Kom gulerødderne i en gryde med rigelig vand og kog først dem i 5 minutter. Kom så kartoflerne i og kog dem med i 10 minutter. Lad grøntsagerne køle af inden de skæres i tern. (Kartoflerne skal være let underkogte, så er de lettest at skære i tern.)
  • Varm olien i en gryde og svits løg og hvidløg ved middelhøj varme indtil løgene er klare.
  • Tilsæt tomatkoncentrat og svits yderligere nogle minutter ved middelhøj varme.
  • Tilsæt vand, sojamælk, pølser og krydderier. Lad det simre ved svag varme i 10 minutter.
  • Til sidst tilsættes fløden og de forkogte grøntsager. Lad det simre med lidt, indtil kartoflerne er helt møre.
  • Smag til med salt og peber.
  • Næringsindhold pr. 100 gr. uden tilbehør:
    Energi: 376 kj. Kulhydrat: 9,5 gr. Fedt: 3,4 gr. Protein: 3,6 gr. Fibre: 2,2 gr.
    Energifordeling: Kulhydrat: 51 % Fedt: 35 % Protein: 14%
Whole food plantebaseret version af svensk pølseret.

Variationer.

Børnene elsker selvfølgelig pølser, og de har da også en dejlig røget smag. Hvis du laver svensk pølseret med plantebaserede pølser, kan du stedet vælge kun at bruge røget paprika. Så får retten nemlig også en let røget smag. Hvis du ikke lige ligger inde med røget paprika, så kan du fint bruge almindelig paprika. Men jeg kan varmt anbefale at prøve røget paprika, når du laver plantebaseret mad. Hvis du ikke er så meget til køderstatnings produkter, så men kan du også prøve at lave svensk pølseret helt uden pølser. I stedet kan du bruge 200 gr. brun champignon, der er ristet gyldne i lidt olivenolie, og tilsætte retten f.eks. en dåse kidneybønner. Hvis du kunne tænke dig at prøve en mere eksotisk bønne med mere bid i, så kan jeg anbefale fuegobønner fra Linser for livet. Jeg har også leget med at lave retten helt uden produkter med tilsætningsstoffer. Så finder jeg en økologisk sojamælk og en økologisk light kokosmælk uden tilsætningsstoffer. Og nej, det kommer ikke til at smage af kokos selvom man skulle tro det. Jeg har fundet begge dele i Rema 1000.

God fornøjelse


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *